woensdag 27 augustus 2014

Review: De oversteek

Titel: De oversteek

Auteur: Justin Cronin

2010 - 994 pagina's




Dit eerste boek uit het drieluik geschreven door Justin Cronin in 2010 is met zijn bijna 1000 pagina’’s best een lijvig boek. Het is een post-apocalyptisch boek dat een hele grote tijdspanne overbrugt. 

Een zesjarig meisje (Amy Harper Belafonte) wordt achtergelaten door haar moeder en wordt door de Amerikaanse overheid gebruikt in een geheim experiment. Wanneer de eerste twaalf proefpersonen uitbreken, wordt de omvang van het experiment meteen pijnlijk duidelijk. Amy kan ontsnappen en verschuilt zich in de bossen.

Honderd jaar later maken we kennis met een ommuurde kolonie die zich al die tijd heeft weten stand te houden tegen de vele nakomelingen van de ontsnapte geïnfecteerde gevangenen. Een groepje jongelingen gaan op zoek naar de oorzaak van dit alles in het post-apocalyptische Amerika.

Je kan het boek eigenlijk opdelen in verschillende delen. Het eerste deel is de wereld zoals we die nu kennen en gaat vooral over het opstarten van het experiment. Het tweede deel is het mislukken van het experiment en de grote gevolgen ervan. Dan is er een grote sprong naar honderd jaar later waarin een kolonie overlevenden wordt beschreven. Het laatste deel is het verhaal over een groep jonge mensen van deze kolonie die proberen te achterhalen wat er gebeurd is. Het einde is zowel open als gesloten. Het verhaal wordt goed afgesloten maar je blijft toch nog met een aantal vragen achter. 

Het is een post-apocalyptisch boek dat heel uniek is doordat het over zo een grote tijdsspanne gaat. In tegenstelling tot vele horror en thriller boeken, wordt in dit boek niet alles voorgekauwd en moet je als lezer je fantasie nog gebruiken. Alle personages worden heel mooi uitgewerkt met veel aandacht voor karaktertrekken en de evolutie die sommige doormaken. Niet alle delen van het boek voelen hetzelfde aan, sommige delen voelen best traag aan maar nadien gaat het weer met een grote snelheid vooruit en volgen de gebeurtenissen elkaar snel op.

Dit is niet 1 van de vele post-apocalyptische boeken die tegenwoordig verschijnen maar echt een boek die je meesleept in het verhaal en in een wereld die de mensheid zelf kapot heeft gemaakt. Het doet je stilstaan bij het feit dat er maar een klein ding nodig is om de mensheid te ‘vernietigen’.

Het tweede boek De twaalf werd uitgebracht in 2012 en het derde boek wordt verwacht in 2015. 

9/10

Verkrijgbaar als ebook bij bol.com

0 reacties:

Een reactie posten