donderdag 25 juni 2015

Review: Als je het licht niet kunt zien


In “Als je het licht niet kunt zien” wordt het leven beschreven van 2 kinderen, de blinde Marie-Laure, die in Parijs woont samen met haar vader, en de weesjongen Werner Pfennig die samen met zijn zusje Jutta opgroeit in een Duits mijnstadje. Beide lijken op het eerste gezicht heel erg verschillend van elkaar maar beide hebben ze een passie, zij voor verhalen en boeken, hij voor techniek.




Als de nazi’s Parijs bezetten, vluchten Marie-Laure en haar vader naar het Bretonse Saint-Malo waar haar nonkel woont. In nazi-Duitsland wordt Werner toegelaten tot een prestigieuze school van de Hitler Jugend en wordt dan vervolgens naar het front gestuurd. Via een aantal omwegen komt hij in Saint-Malo terecht waar de twee verhalen samenkomen.


Het boek bestaat uit korte hoofdstukjes die afwisselen in de tijd waardoor het verteltempo best hoog ligt en je het boek moeilijk kan wegleggen. De karakters in het boek worden zo levensecht omschreven met veel oog voor detail, dat je ze zo voor je kunt zien. Doorheen het hele verhaal, leer je de personages kennen, hun gedachten en gevoelens, hun toekomstdromen. Hierdoor wordt pijnlijk duidelijk wat voor effect de oorlog heeft op de kinderen die heel snel volwassen moeten worden.


Het verhaal is zo beeldend beschreven, met heel veel details, niet alleen in de personages (hun uiterlijk, gedachten, gevoelens) maar ook de omgeving wordt heel mooi beschreven. 

Dit boek is het resultaat van 10 jaar hard werk maar het resultaat is echt prachtig.


Dit is het beste boek dat ik sinds heel lang gelezen heb en ook een boek dat mij heel erg ontroerd heeft. 


10/10


Titel: Als je het licht niet kunt zien 
Auteur: Anthony Doerr
2015 - 543 pagina's 

0 reacties:

Een reactie posten